Zelena menestra


Zelena menestra
  • Kalorie / porcja: 420 kcal
  • Czas przygotowania: 90 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Główne
  • Region: Dubrownik

Składniki: kapusta, ziemniaki, wędzone mięso.

Przygotowanie: Gotować razem do miękkości, podawać z chlebem.


Dubrovacka rozata


Rozata
  • Kalorie / porcja: 290 kcal
  • Czas przygotowania: 70 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Deser
  • Region: Dubrownik

Składniki: mleko, jajka, karmel, wanilia, cytryna.

Przygotowanie: Piec w kąpieli wodnej, schłodzić przed podaniem.


Crni rižot


Crni rižot
  • Kalorie / porcja: 380 kcal
  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Główne
  • Region: Dubrownik / Dalmacja

Składniki: ryż, kałamarnica, wino, atrament z kałamarnicy, cebula.

Przygotowanie: Podsmażyć składniki, gotować ryż na wolnym ogniu, dodając atrament.


Šporki makaruli


Šporki makaruli
  • Kalorie / porcja: 500 kcal
  • Czas przygotowania: 120 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Główne
  • Region: Dubrownik

Składniki: makaron, mielone mięso, cebula, pomidory, przyprawy.

Przygotowanie: Dusić mięso w sosie, podawać z ugotowanym makaronem.


Rozata z likierem różanym


Rozata z różanym likierem
  • Kalorie / porcja: 310 kcal
  • Czas przygotowania: 75 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Deser
  • Region: Dubrownik

Składniki: mleko, jajka, cukier, likier różany, karmel.

Przygotowanie: Podobnie jak klasyczna rozata, ale z dodatkiem aromatu różanego.