Pasticada


Pasticada
  • Kalorie / porcja: 500 kcal
  • Czas przygotowania: 180 minut
  • Poziom trudności: Trudny
  • Rodzaj dania: Główne
  • Region: Split, Dalmacja

Składniki: wołowina, czerwone wino, ocet, marchew, cebula, czosnek, śliwki, przyprawy.

Przygotowanie: Marynować mięso, dusić w winie z warzywami przez kilka godzin.


Soparnik


Soparnik
  • Kalorie / porcja: 320 kcal
  • Czas przygotowania: 90 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Wegetariańskie / Przekąska
  • Region: Split, Poljica

Składniki: ciasto, blitva (boćwina), cebula, czosnek, oliwa.

Przygotowanie: Ciasto napełnić nadzieniem, piec w piecu kamiennym, polać oliwą.


Riblja Juha


Riblja Juha
  • Kalorie / porcja: 250 kcal
  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Poziom trudności: Łatwy
  • Rodzaj dania: Zupa
  • Region: Split

Składniki: ryby morskie, marchew, seler, cebula, oliwa, przyprawy.

Przygotowanie: Gotować składniki na wolnym ogniu, odcedzić i podawać z ryżem lub chlebem.


Brudet


Brudet
  • Kalorie / porcja: 400 kcal
  • Czas przygotowania: 75 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Główne
  • Region: Dalmacja / Split

Składniki: ryby morskie, pomidory, cebula, czosnek, oliwa, wino, przyprawy.

Przygotowanie: Dusić wszystko razem w dużym garnku, najlepiej podawać z polentą.


Rožata


Rožata
  • Kalorie / porcja: 290 kcal
  • Czas przygotowania: 70 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Deser
  • Region: Split / Dubrownik

Składniki: mleko, jajka, cukier, wanilia, skórka cytrynowa, karmel.

Przygotowanie: Przygotuj karmel, zalej masą jajeczną, piecz w kąpieli wodnej.