Składniki: wołowina, czerwone wino, ocet, marchew, cebula, czosnek, śliwki, przyprawy.
Przygotowanie: Marynować mięso, dusić w winie z warzywami przez kilka godzin.
Składniki: ciasto, blitva (boćwina), cebula, czosnek, oliwa.
Przygotowanie: Ciasto napełnić nadzieniem, piec w piecu kamiennym, polać oliwą.
Składniki: ryby morskie, marchew, seler, cebula, oliwa, przyprawy.
Przygotowanie: Gotować składniki na wolnym ogniu, odcedzić i podawać z ryżem lub chlebem.
Składniki: ryby morskie, pomidory, cebula, czosnek, oliwa, wino, przyprawy.
Przygotowanie: Dusić wszystko razem w dużym garnku, najlepiej podawać z polentą.
Składniki: mleko, jajka, cukier, wanilia, skórka cytrynowa, karmel.
Przygotowanie: Przygotuj karmel, zalej masą jajeczną, piecz w kąpieli wodnej.