Gregada


Gregada
  • Kalorie / porcja: 350 kcal
  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Główne
  • Region: Hvar

Składniki: biała ryba, ziemniaki, cebula, oliwa, wino.

Przygotowanie: Dusić wszystko w jednym garnku, bez mieszania, aż ryba będzie miękka.


Peka


Peka
  • Kalorie / porcja: 600 kcal
  • Czas przygotowania: 150 minut
  • Poziom trudności: Trudny
  • Rodzaj dania: Główne
  • Region: Hvar / Dalmacja

Składniki: ośmiornica lub jagnięcina, ziemniaki, zioła, cebula.

Przygotowanie: Pieczone pod metalową kopułą z żarem, bardzo aromatyczne.


Ćevapčići



          Ćevapčići
  • Kalorie / porcja: 550
  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Poziom trudności: Łatwy
  • Rodzaj dania: Deser / Ciastko
  • Region: Hvar

Składniki: wieprzowina, sos ajvar, cebula biała, oliwa, chlebek pita

Przygotowanie: Pitę podpiec w piecu. Usmażyć Ćevapči, posiekać cebulę. Do pity nałożyć sos ajvar i pozostałe składniki.


Salata od hobotnice


Salata od hobotnice
  • Kalorie / porcja: 280 kcal
  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Przystawka
  • Region: Hvar / wybrzeże

Składniki: gotowana ośmiornica, oliwa, pietruszka, czosnek, ocet.

Przygotowanie: Ugotować ośmiornicę, pokroić, wymieszać z resztą składników.


Smokvenjak


Smokvenjak
  • Kalorie / porcja: 150 kcal
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom trudności: Łatwy
  • Rodzaj dania: Deser / Przekąska
  • Region: Hvar / wyspy

Składniki: suszone figi, orzechy, anyż, rakija.

Przygotowanie: Wszystko wymieszać, uformować blok i zawinąć w liście laurowe.