Składniki: biała ryba, ziemniaki, cebula, oliwa, wino.
Przygotowanie: Dusić wszystko w jednym garnku, bez mieszania, aż ryba będzie miękka.
Składniki: ośmiornica lub jagnięcina, ziemniaki, zioła, cebula.
Przygotowanie: Pieczone pod metalową kopułą z żarem, bardzo aromatyczne.
Składniki: wieprzowina, sos ajvar, cebula biała, oliwa, chlebek pita
Przygotowanie: Pitę podpiec w piecu. Usmażyć Ćevapči, posiekać cebulę. Do pity nałożyć sos ajvar i pozostałe składniki.
Składniki: gotowana ośmiornica, oliwa, pietruszka, czosnek, ocet.
Przygotowanie: Ugotować ośmiornicę, pokroić, wymieszać z resztą składników.
Składniki: suszone figi, orzechy, anyż, rakija.
Przygotowanie: Wszystko wymieszać, uformować blok i zawinąć w liście laurowe.