Zagrebački odrezak


Zagrebački odrezak
  • Kalorie / porcja: 400 kcal
  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Główne
  • Region: Zagrzeb

Składniki: cielęcina, ser, szynka, jajka, bułka tarta, mąka, przyprawy, olej.

Przygotowanie: Kotlet rozbić, nadziać, panierować, usmażyć na złoto.


Purica s mlincima


Purica s mlincima
  • Kalorie / porcja: 550 kcal
  • Czas przygotowania: 90 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Główne
  • Region: Zagrzeb

Składniki: indyk, mlinci, cebula, bulion, olej, przyprawy.

Przygotowanie: Indyka upiec, mlinci zapiec z tłuszczem z pieczenia.


Štrukli


Štrukli
  • Kalorie / porcja: 300 kcal
  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Poziom trudności: Łatwy
  • Rodzaj dania: Przystawka
  • Region: Zagorje

Składniki: ciasto, twaróg, śmietana, jajko, sól.

Przygotowanie: Farsz zawinąć w ciasto, gotować lub zapiekać w śmietanie.


Čobanac


Čobanac
  • Kalorie / porcja: 420 kcal
  • Czas przygotowania: 120 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Zupa
  • Region: Slawonia

Składniki: kilka rodzajów mięsa, cebula, papryka, przyprawy.

Przygotowanie: Mięso dusić z przyprawami, gotować do miękkości.


Kremšnita


Kremšnita
  • Kalorie / porcja: 350 kcal
  • Czas przygotowania: 75 minut
  • Poziom trudności: Średni
  • Rodzaj dania: Deser
  • Region: Zagrzeb

Składniki: ciasto francuskie, mleko, jajka, cukier, wanilia, śmietana.

Przygotowanie: Przygotuj krem, przełóż ciasto, schłodź przed podaniem.